Srećna Nova 2015 Godina i Ciljevi

Srećna Nova Godina 2015 i božićni praznici 🙂
Nova godina je kako i sama reč kaže, nova, sveža, čista, u njoj je sve moguće i ako bi smo samo zadržali ovaj entuzijazam koji imamo u iščekivanju i nastavili da ga živimo i u novoj godini dok ona postaje sve manje nova a sve više godina koja traje i prolazi a mi i dalje imamo ovaj isti entuzijazam koji smo imali dok smo je čekali i dok smo maštali šta sve želimo u njoj da nam se ostvari šta bi nam sve ova godina mogla dati.
Zamislite samo kako bi to bilo da nastavljamo da živimo ovu novu godinu sa čistim srcem i radošću kojom je i dočekujemo, koliko nam može biti super u njoj. Ja ne kažem da Vi ovo treba da uradite, samo se pitam, kako bi to bilo.

Kako bi to bilo da u novoj godini znamo šta tačno želimo, od sebe, od drugih, od života i da imamo jasnoću na putu ostvarivanja ovoga što želimo.
Kako bi to bilo da krenemo da prepoznajemo sve lepe i prelepe stvari koje nas okružuju i da uživamo u njima a da ono što naš život ne uveličava i nije korisno ni na koji način pustimo da izbledi i nestane iz naše pažnje. Ja ne kažem da trebamo da obraćamo pažnju SAMO na ono što naš život uveličava i daje nam vrednost i da poklonimo 0 pažnje stvarima koje to ne rade, samo se pitam kako bi to bilo.
Imati dobar osećaj u sebi, biti srećan i ispunjen je nešto što činimo sebi iznutra i tek posle to opravdavamo stvarima koje su izvan nas.

Ako odlučimo da budemo srećni pre svega drugoga, lako možemo da nađemo opravdanje za to. Neko će to opravdati time što je napolju sunčan dan, neko će to opravdati svojom visokom platom, neko ima voljenu osobu pored sebe, neko voli zimu a napolju je hladno, neko će opet reći „jednostavno mi je lepo“
Isto ovako osoba može da ima sve ovo u okruženju i da nije srećna. Svako od nas bira za sebe … kako će u odnosu na spoljašnje okruženje kreirati svoj unutrašnji svet, sreću, mir, radost, ili neće.
Nova godina ume da bude nekako posebna, kao novi početak, sveži početak. Kao da vratimo brojilo na 0 izbalansiramo se (što bi rekli mi u NLP „break state“) i krećemo sa čistine. Sve što je bilo kao da kreće ponovo i ponovo imamo priliku da kreiramo nešto dobro, bolje nego prethodne godine.
Bolje može biti dok krećemo da radimo korisnija ponašanja po nas i po okruženje, zar ne?

Skoro smo radili radionicu za postavljanje ciljeva.
Svi smo postavili po 10 i više ciljeva za 2015 godinu.
Na kraju radionice nam je svima cvrčalo u glavi od raznih procesa koje smo pokrenuli.
Kada postavimo cilj i izdetaljišemo ga i provedemo sebe kroz iskustvo imanja cilja i kako doći do njega i šta sve imamo od potencijala i šta nam još nedostaje, naš um je prošao iskustveno kroz proces koji nam donosi jasnoću oko ovog cilja. Naš um već kreće da konstruiše kako sve može doći do cilja. Naš um već kreće da prikuplja informacije iz okruženja koje nas vode do cilja. Naš um nas motiviše da radimo ponašanja koja nas vode do ovog cilja i možemo da krenemo da uživamo u procesu kao da je cilj već ostvaren.
Ako i Vi želite da sagledate kako bi izgledala idealna 2015 godina za Vas možete da krenete sa postavljanjem svojih 10 ciljeva za ovu godinu. Ovo možete uraditi na sledeći način.

Postavite 10 ciljeva po SMART metodologiji.

Cilj treba da bude Specifičan (npr „Imam novog Forda Mondea 2.0 crvene boje“ nepravilno bi bilo „Imam novi auto“).
Cilj treba da bude Merljiv (ako je dovoljno specifičan najčešće je i merljiv, da bi smo znali kada smo ostvarili cilj.)
Cilj treba da bude Ostvariv (u realnosti u kojoj živimo. Moja preporuka je da uzmete u obzir svaki cilj sa kojim se Vi dobro osećate i koji može da ostvari makar jedna osoba na svetu.)
Cilj treba da bude Vama bitan/važan.
Cilj treba da bude vremenski ograničen. (pošto postavljamo ciljeve za 2015, to već jeste do nekle. Ako Vam je negde bitno možete definisati mesec u kome ostvarujete cilj)
Cilj treba da bude pozitivno definisan i u sadašnjem vremenu. (Npr.“ Ja imam stan od 80m2 sa 3 sobe, 2 terase …“ Nepravilno bi bilo „Ja više nisam podstanar“)

NAPIŠITE VAŠIH 10 CILJEVA ZA 2015 GODINU 🙂
1 ________________________________________________________________
2 ________________________________________________________________
3 ________________________________________________________________
4 ________________________________________________________________
5 ________________________________________________________________
6 ________________________________________________________________
7 ________________________________________________________________
8 ________________________________________________________________
9________________________________________________________________
10 ________________________________________________________________

Kada ste napisali vaših 10 ciljeva korisno je odgovoriti na sledeća pitanja. Uzmite jedan cilj i odgovarajte redom na jedno po jedno pitanje (najbolje pismeno) svih 5 pitanja pa tek onda pređite na sledeći cilj. Kada sve ciljeve prođete ovako stičete jasnoću oko ovih ciljeva.

Pitanja:
Kako je vaš život drugačiji kada imate ostvaren ovaj cilj? Šta je sve drugačije?
Koliko Vam je važno da imate ovo u svome životu?
Šta ste sve spremni da uradite za ovaj rezultat? (koliko vremena, rada, novca ste spremni da investirate)
Kako to da ovo već nemate?
Šta Vas je sprečavalo do sada?

Uživajte u ostvarivanju vaših ciljeva i u novog 2015 godini. 🙂
Budi sopstveni režiser!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *