Sidra – smešna hemijska

Sidra – smešna hemijska

Ja volim sebi da aktiviram razna lepa stanja, npr, osećam se totalno moćno, totalno voljeno, stanje kada znam da mogu da imam sve, stanje kada znam da će se nešto fantastično dogoditi, stanje iskrene radoznalosti, stanje energičnosti, kao da imam tonu energije, stanje kada „pucam“ od smeha, totalno siguran i totalno sposoban …

Svako od nas može da ima totalnu kontrolu nad svojim stanjem. Ovo je bilo veliko otkriće za mene. Shvatio sam da u svakom momentu mogu da budem u onom stanju koje biram za sebe. Ako trebam da budem u intenzivnom pozitivnom stanju, mogu. Ako mi treba da budem empatičan i saosećajan, i to mogu, ako mi je potrebno da budem fokusiran i motivisan i to mogu. Bukvalno svako stanje koje želim, mogu da aktiviram u trenutku, siguran u sebe, opušten, zaljubljen, energičan, entuzijastičan, … Sve može odmah. 🙂

Ne moram da razmišljam da li sam ustao na levu ili desnu nogu. Kada ustanem aktiviram stanja koja želim i idem dalje. 🙂

Mi možemo da imamo kontrolu nad svojim stanjem.

Gledao sam skoro jednu damu koja je bila u intenzivnom besnom stanju, takoreći pred „pucanje“. Vežbe radi je uradila sebi sidro „opuštenosti“ i aktivirala ga. Vežba je trajala 3 minuta i njena transformacija je bila fascinantna, odjednom su tu opušteno telo, opušteni mišići lica, lagani ritam disanja i skoro blaženi pogled, koji je 5 minuta pre toga sevao varnice. Iako sam ovu tehniku koristio puno puta i na sebi i na drugima ne prestaje da me fascinira.

Jedan moj poznanik kouč mi je pričao kako je balerini koja je imala problema sa samopouzdanjem na nastupu jednostavno instalirao sidro za samopouzdanje koje bi ona aktivirala svaki put pred nastup i sve vreme bi bila apsolutno samopouzdana tokom nastupa. Za instaliranje ovog sidra im je trebalo 5 minuta.

Bihejvioristička psihologija veruje da je kompletno naše ponašanje rezultat sidara, da je naše ponašanje u stvari serija sidara i serija kondicioniranih refleksa. Oni veruju da smo mi mašine kondicioniranih refleksa.

Učenje novih stvari je postavljanje novih sidara i povezivanje novih stvari tim sidrima.

Mi stalno kreiramo sidra. Za svaku osobu imamo usidrenu određenu emociju, stav, mišljenje. Za različite pesme imamo usidrene različite emocije i sećanja. Za razna mesta možemo imati usidrene razne emocije i sećanja.

Sidro je povezani stimulus (okidač) sa nesvesnim procesom (reakcijom). Kada jednom uspostavite sidro, svaki put kada aktivirate stimulus (sidro/okidač) pokreće se  i druga strana jednačine, nesvesni proces. U NLP-u nam je najinteresantnije da radimo sa stanjima. Kada se instalira sidro ono može da traje i ceo život.

Sidro može da bude slika, dodir ili zvuk. Nesvesni procesi mogu da budu korisna stanja: opušten, entuzijastičan, radoznao, siguran, duhovit, zaljubljen/a … ili šta god drugo poželimo.

Sidro može biti na primer spojeni kažiprst i palac. Ako smo na ovaj stimulus (spojeni kažiprst i palac) instalirali određeno stanje (npr entuzijazam) ono se aktivira svaki put kada spojimo palac i kažiprst, to jest svaki put kada spojimo kažiprst i palac postanemo entuzijastični.

Sidro može da bude i hemijska olovka (vizuelno sidro), tako da osoba svaki put kada vidi hemijsku olovku „prsne“ od smeha. 🙂

 

Na filmiću ispod ćete videti primer kako smo na jednom od „Uvodnih NLP predavanja“ instalirali sidro, gde smo hemijsku olovku povezali sa stanjem smejanja. Hemijska olovka pokreće smejanje. Vreme potrebno da se sidro instalira kao što ćete videti na filmu je 2-3 minuta. Ovo sidro može da radi zauvek.

Primetite na filmu u donjem delu slike kako „mrdam“ olovku dok je gospođica u intenzivnom stanju smeha. Ona ne vidi olovku direktno ali je vidi svojim perifernim vidom. Posle 3 sećanja na događaje gde se smejala i dok je bila u tom stanju smejanja, olovka se „mrdala“ i njeno nesvesno je povezalo ova dva događaja. Olovka  = Smej se. (film je malo skraćen zbog ometajućih faktora tipa zvonjave telefona:)

Svaki sledeći puta kada vidi olovku, kreće smejanje.

 

Možete da primetite u filmu na mestu 1min 20 sec kada prvi put približavam olovku kako u tom momentu ima jedan mali treptaj oka, i to je momenat kada se prvi put u njenom nesvesnom aktivira sidro i kada njeno nesvesno povezuje Olovka = Smejanje. Svaki sledeći put je sve intenzivnije.

Ovu devojku sam sreo u gradu par nedelja kasnije i komentar je bio da „Olovka i dalje radi :-)“ (hvala na odobrenju za puštanje ovog filma:)

Na sličan način možemo da sidrimo koje god stanje želimo, osećaj želje kod kupca, ili osećaj odlučnosti dok osoba donosi odluku ili možda osećaj sigurnosti dok se novo prijateljstvo gradi. Možemo kod šefa da instaliramo osećaj “on/a uvek sve završi na vreme” ili kod klijenta “osećaj dobre odluke” ili kod partnera/ke “osećaj zaljubljenosti” …

Ako se neko pita kolike su ovde mogućnosti zloupotrebe, to verovatno postoji, ali ovde na ovaj način dajemo veliko obećanje nesvesnom osobe sa kojom komuniciramo, tako da tu početnu prednost možemo da opravdamo na način da isporučimo ova velika očekivanja i onda se odnos produbljuje i ide na viši nivo ili ako ih neko zloupotrebi, osoba mu više neće verovati. Ove stvari je moguće zloupotrebiti na kratak rok dok je mnogo korisnije ako se koriste na način da dobijaju vrednost svi uključeni u procesu (win win).

U koučingu je jako zgodno usidriti resurs koji sigurno rešava „problem“ i onda jednostavno dok pričate o problemu aktivirate sidro resursa i samo gledate kako se problem rešava ispred vaših očiju.

Sidra su jako korisna da prizovemo stanje koje želimo, i ako znamo da od stanja u kome se nalazimo najviše zavisi kakav ćemo performans imati, jasno je koliko nam može koristiti da možemo na ovaj način ekspresno da upravljamo našim stanjem.

Zamislite samo da možete pre bitnog događaja ili radnje da uključite svoje idealno stanje i da onda iz ovog idealnog stanja radite šta treba da radite. Ako idete na pregovore ili sastanak ili prezentaciju zar nije najbolje da idete kao najbolji Vi sa idealnim stanjem i da vam i performans bude ovakav. Ako idete na druženje sa prijateljima ili na romantičan sastanak zar opet nije najbolje da idete kao najbolji Vi sa idealnim stanjem za ovo.

Sidra nam omogućavaju da kod sebe i drugih aktiviramo stanje koje želimo. Ponovo bih naglasio bitnost stanja u komunikaciji i našem performansu. Stanje određuje kakva će biti komunikacija i kakav će biti performans. Ako je neko sa osobom koja oseća napetost i nepoverenje prema njemu, način komunikacije će biti drugačiji nego kada ta ista osoba ima osećaj poverenja i opuštenosti dok komunicira, zar ne? Isto važi i za performans, ako neko ko je prosećan nastupa iz odličnog stanja ima značajne šanse da bude bolji od vrhunskog koji nastupa iz lošeg stanja.

Vladanje procesom sidrenja nam može doneti ogromnu vrednost u upravljanju svojim stanjima i stanjima drugih.

Dobrodošli u svet koučinga, mesto gde snovi postaju stvarnost.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *